zaterdag 26 april 2014

05 - Ons vat die pad

Uit de voorgaande blogs is langzamerhand wel duidelijk geworden waarom we naar Namibië gaan: Een prachtig land met een enorme hoeveelheid ruimte. Dat doet iets met je hoofd. Dat hebben we al eerder ervaren in de USA. De kleine dagelijkse Nederlandse beslommeringen verdwijnen en je geest houdt zich ineens bezig met grotere dingen: Je leven: hoe is het verlopen? Wat wil je nog doen? Maar ook de betekenis van het land, de wijze waarop de oorspronkelijke bevolking met de aarde, de rivieren en het wild verbonden is. Eeuwigheid, duurzaamheid, het komt allemaal voorbij. Ik ervaar het altijd als een enorme rust die over me neerdaalt. En het is wellicht bekend dat dit niet gauw gebeurt...

Verder is de reis bijzonder omdat we met zijn vieren gaan. De laatste keer is al meer dan 10 jaar geleden. We zijn dit jaar 41 jaar getrouwd en Wouter en Gijs maken daar ook deel van uit. En dat is een bijzondere reis waard. Maar het zal ook spannend zijn om een maand zo dicht op elkaar te leven en elkaar opnieuw te leren kennen.


Namibie heeft drie verschillende klimaten: Het Westen, Noordwesten en Zuiden heeft een warm woestijnklimaat. Het kustgebied heeft een koud woestijnklimaat. Het noorden en het grensgebied met Botswana heeft een warm steppeklimaat. Onze reis voert door al deze gebieden .


De temperatuur kan tijdens onze reis variëren tussen 30 graden overdag tot onder de 10 graden ´s-nachts. Dit is natuurlijk ook sterk afhankelijk van de locatie. In de woestijn koelt het ´s-nachts meer af dan in de Okavango Delta. Aan de kust is het gewoon altijd fris. En in de Noordelijke steppen verwacht ik een meer gelijkmatig klimaat. Behalve korte broeken en T-shirts gaan dus Fleece-truien met capuchon mee.

De regentijd loopt van December tot Maart. In de woestijn valt dan vaak maar 10 mm regen. In het Oosten en vooral het Noorden kan het dan flink wat natter zijn. Vlak na de regentijd (april en mei, onze reistijd) moet het landschap schitterend zijn met veel gras, bloeiende planten en heldere luchten. Ik citeer: ¨dan komen het landschap en de woestijn echt tot leven¨. In de Okavanga delta zal het wild, omdat er geen watergebrek is, iets lastiger zijn om te spotten. Maar de Victoria watervallen zullen op hun mooist zijn. Verder zullen we door de regen van de afgelopen periode natuurlijk last hebben van muggen. Dus malariapillen slikken, deet smeren en tijdens de schemer je lichaam zo veel mogelijk bedekken: broekspijpen in de sokken!

De organisatie die de reis heeft opgezet is Namibie.Online. Ze hebben vorig jaar ook onze reis naar Marokko (Marokko.online) geregeld, en dat was dik in orde. Toen ik de laatste dag ziek werd (Sapjes langs de weg gedronken, dom, dom) hebben ze de nodige aanpassingen aan het arrangement soepel geregeld. Dat schept vertrouwen. Ze werken voor deze reis samen met een Zuid-Afrikaanse organisatie “Uitkyk hollidays”.


Onze huurauto is afkomstig van “Britz 4x4 rentals” in Namibie. Het is een Nissan Double Cab 4WD DCE 2,5Liter. Klik op het plaatje hierboven voor de Equipment-list. Ziet er vertrouwenwekkend uit. Verder hebben we een satelliet telefoon gehuurd bij Satcom (een Isatphone Pro). Voor de zekerheid hebben we de route ook nog op GPS bij ons. We maken gebruik van een Garmin-Dakota.


Ter voorbereiding Hebben we nog een 4WD cursus gedaan bij Omnivents. We zijn er klaar voor! Maar ik ben nu toch een beetje zenuwachtig. Meestal verdwijnt dat als we de douane door zijn....

2 opmerkingen:

Henk zei

Dag Karel, Leni, Gijs en Wouter,

Het lijkt ons een geweldig avontuur dat jullie samen gaan beleven. We hebben ook bewondering voor de degelijkheid van jullie voorbereiding. Het kan alleen maar fantastisch worden. We zijn benieuwd naar het vervolg... Daarom: goede reis en veel plezier samen!

Henk en Rinie

Anoniem zei

Ha Werschknullen en Werschdame, we zijn net terug van een bliksembezoek aan Berlijn. Ik ga de blog teruglezen en verder volgen. Goeie reis, HansF