maandag 28 april 2014

06 - Windhoek

We zijn om 6:15 geland in Windhoek, 5:15 Namibische tijd. Het was aan het schemeren en het was koud: 5 graden. Het is nu 12:30 en het is 32 graden. Kortom we zullen nog erg moeten wennen aan de temperatuurwisselingen gedurende de dag.

De reis naar Frankfurt verliep vlot. Goed dat we een ruime marge hadden genomen. De rit nam meer tijd in beslag dan we dachten. Verder was de bewegwijzering op Frankfurt Airport niet erg duidelijk waardoor het even uitzoeken was hoe we bij terminal 2 moesten komen. Na de douane hadden we nog 1,5 uur over. De vlucht met Air Namibia verliep prima. Een splinternieuwe Airbus, redelijke films en een keurige landing. We hebben wel eens slechter meegemaakt.

zaterdag 26 april 2014

05 - Ons vat die pad

Uit de voorgaande blogs is langzamerhand wel duidelijk geworden waarom we naar Namibië gaan: Een prachtig land met een enorme hoeveelheid ruimte. Dat doet iets met je hoofd. Dat hebben we al eerder ervaren in de USA. De kleine dagelijkse Nederlandse beslommeringen verdwijnen en je geest houdt zich ineens bezig met grotere dingen: Je leven: hoe is het verlopen? Wat wil je nog doen? Maar ook de betekenis van het land, de wijze waarop de oorspronkelijke bevolking met de aarde, de rivieren en het wild verbonden is. Eeuwigheid, duurzaamheid, het komt allemaal voorbij. Ik ervaar het altijd als een enorme rust die over me neerdaalt. En het is wellicht bekend dat dit niet gauw gebeurt...

Verder is de reis bijzonder omdat we met zijn vieren gaan. De laatste keer is al meer dan 10 jaar geleden. We zijn dit jaar 41 jaar getrouwd en Wouter en Gijs maken daar ook deel van uit. En dat is een bijzondere reis waard. Maar het zal ook spannend zijn om een maand zo dicht op elkaar te leven en elkaar opnieuw te leren kennen.

04 - Stammen

Numeri 26:52
Die land moet onder hierdie stamme verdeel word volgens die aantal geregistreerdes: gee 'n groot stam 'n groot gebied as besitting, gee 'n klein stam 'n klein gebied.


Namibië is een land waar veel groepen mensen samen wonen. Ze hebben allemaal hun eigen taal en cultuur. De officiële taal is Engels, maar vaak kun je ook met Afrikaans (Midden en Zuiden) of Duits (Aan de kust) terecht. Veel stammen spreken Afrikaans als tweede taal.

De San (of Bosjesmannen) zijn de oudste bewoners van het gebied dat nu Namibië heet. Ze zijn klein van stuk, hebben een gelige huid en mongoloïde trekken. Hun voorouders leefden de afgelopen 30.000 jaar in heel Zuidelijk Afrika. Hun ¨Rock art¨ is op talloze plaatsen in Namibië te vinden, o.a in Twyfelfontyn. Momenteel leeft nog een relatief kleine groep (40.000) moeizaam in het droge gebied van de Kalahari. Het is het oudste levende mensenras op aarde maar in Namibië staan ze onderaan de maatschappelijke ladder. Dit komt ook doordat ze tijdens de onafhankelijkheidssttrijd door de Zuid-Afrikaanse regering werden gedwongen om als spoorzoekers voor ze te werken. Het hele volk wordt nu gestraft voor deze gedwongen collaboratie. De Ovambo regering investeert nagenoeg niets in Boesmanland. Triest dat het oudste mensenras op aarde op deze manier langzaam aan het wegkwijnen is.

vrijdag 25 april 2014

03 - Water

Genesis 26:22
En hy het op van daar gegaan, en n ander put gegrawe, en daaroor is nie getwis nie; daarom het hy dit Réhobot genoem en gesê: Ja, nou het ons die Here ruimte gemaak en kan ons vrugbaar wees in die land.

Water is een chronisch probleem in het droge Namibië. In het Noord-Oosten regent het relatief veel. In het Zuiden en aan de kust regent het zelden.



vrijdag 11 april 2014

02 - Land

Genesis 1:2
In die begin het God die hemel en die aarde geskape. Die aarde was woes en leeg en duisternis was op die vloed en die gees van God het gesweef op die waters.


Het overwegend Duits-Lutheraanse Namibie is een Godvergeten land. Het droogste land van Zuidelijk Afrika is woest en ledig. De schepping lijkt nog maar net achter de rug. Maar er zijn in het midden en Zuiden niet veel wateren waar de geest van God over kan zweven. 


donderdag 3 april 2014

01 - Blog

Binnenkort vertrekken we naar Namibië, een weids land in Zuidelijk Afrika . Onze reis zal een aantal weken duren en ons behalve door Namibië ook door Botswana en Zambia voeren . Via deze blog willen we contact houden met jullie: onze vrienden, familie en andere geïnteresseerden.

Hoe werkt dat eigenlijk zo'n blog? Het is handig als je weet hoe de knoppen, hyperlinks en tekstvelden werken en hoe je ze kunt gebruiken.


Hieronder zie je de tekst "Meer lezen". Als je daarop klikt schuift het resterende deel van het bericht open en kun je verder lezen. Daardoor heb je een beter overzicht van de al gepubliceerde blog-berichten. Handig toch?