donderdag 22 mei 2014

26 - Ihaha campsite


 Het is donker en stil. Diagonaal over de hemel ligt de melkweg weer uitgespreid, weliswaar iets minder helder als in de woestijn. Er is nog geen maan. Toch geven de sterren voldoende licht. Het silhouet van de boom waaronder onze tenten staan steekt af als een zwarte schaduw tegen de duizenden sterren.


We zitten met zijn vieren om een kampvuur. Iedereen is stil, peinzend en starend in de vlammen. Als vanzelf gaan je gedachten met je op de loop: Hoe sta je in het leven? Ben je tevreden met hoe alles gaat of verlopen is? Wat had je anders gewild? Wat zijn je plannen. Gedachten over eeuwigheid en eindigheid: Hier zitten we met zijn vieren om het vuur: 2 jonge mannen die twee-derde van het leven nog voor zich hebben en twee volwassenen die twee-derde achter zich hebben...




S-morgens rijden we Kasane uit en vrij snel buiten het stadje melden we ons aan bij de Sidudu gate van het Chobe-riverfront park om permits voor de komende drie dagen te krijgen: eerst een nacht in het Ihaha-camp, dan een nacht in het Savuti-camp midden in het park, dan een nacht in het Moremi-park (Onderdeel van de Okavanga delta) op Xakaxa-camp.


We laten ons uitgebreid informeren over de te nemen route, de toestand van de wegen en andere zaken. In tegenstelling tot wat we eerder aan informatie kregen konden we probleemloos betalen met US-dollars. We hebben de nationale munt ¨Pula¨ nergens nodig gehad.


Eenmaal binnen het park volgen we een route die min of meer parallel aan de waterfront loopt. De Chobe is hier ontzettend breed. Er drijven grote ´eilanden´ van waterplanten in waar olifanten graag in ´grazen¨. Regelmatig buigt de trail naar de waterkant. Er is overal wild: Olifanten, giraffen, buffels, zebra´s impala´s kudu´s en heel veel vogels, waaronder visarenden en reuze ijsvogels. 


W + G rijden om beurten een stuk. We staan regelmatig stil om naar dieren te kijken. Op een gegeven moment staat een enorme troep olifanten over het pad. We stoppen en kijken naar de imposante dieren. Leuk om te zien hoe teder ze met hun jongen omgaan. Ze gaan niet opzij en na en half uur draaien we om. Het is niet slim om dwars door een troep olifanten te rijden. Ze kunnen onze auto zonder moeite omkieperen.


Om 15:00 komen we aan op Ihaha-campsite. Het is een terrein met 10 vlak gemaakte stukken aan de oever van de Chobe. Er is een wc/douche-blok maar er is geen hek om de camping. Dieren kunnen hier zo binnen lopen. Het uitzicht over de rivier is geweldig. Maar voordat we onze plek in gebruik kunnen nemen moeten we eerst een grote groep bavianen wegjagen. We zijn gewaarschuwd dat bavianen alles wegpikken wat los en vast zit. We leggen alles van waarde in de auto en doen de ramen omhoog.


We maken een van de mooiste zonsondergangen mee van onze vakantie. Op een gegeven moment is de rode lucht gevuld met werkelijk honderden libellen. Een half uur later zijn de libellen vervangen door evenzovele metallic-blauw gekleurde vogels die op hun beurt op libellen en andere insecten jagen. De rivier heeft de kleur van yoghurt met bessensap als de zon achter een boom aan de horizon verdwijnt.  

We gaan vroeg naar bed. De wind steekt op en midden in de nacht moet ik er uit om het gekmakende flapperen van de tent te stoppen. Gijs hoort om 4 uur s-nacht vlakbij drie leeuwen brullen. Andere kampeerders bevestigen dit. Wij hebben er doorheen geslapen. Jammer!


Geen opmerkingen: