vrijdag 16 mei 2014

24 - Als een verre branding


We worden keurig op de afgesproken tijd opgehaald voor onze transfer naar ¨Livingstone¨, een stadje in Zambia dat tot ontwikkeling is gekomen omdat toeristen Zambia liever mijden. We worden naar de vlakbij gelegen Ferry gebarcht. Er varen hier op de Chobe-grensrivier twee veerponten, maar de capaciteit voldoet op geen enkele manier aan de vraag.


Er staan aan beide oevers wel 150 of meer vrachtwagens te wachten die allemaal over moeten. Er kunnen per keer hooguit twee vrachtwagens op de veerponten. Vaak is het dagenlang wachten. We horen dat ze volgende maand aan een brug gaan beginnen.


Na de grensprocedures worden we afgezet bij de voetpont, die ons snel naar de overkant brengt. Daar staat onze chauffeur al te wachten die ons oppikt, onze paspoorten en $200 incasseert om het visum voor Zambia te regelen. Pluim voor Namibie online!! Dit is echt prima geregeld! Om ons heen een chaos van vrachtwagens, chauffeurs, verkopers, mensen die hun was in de rivier aan het doen zijn, wachtende passagiers met pakken op het hoofd. Afrika! Boeiend!




De chauffeur brengt ons naar de Maramba lodge aan de Zambesi rivier. Onderweg worden we door de verkeerspolitie aangehouden.Ze staan met een lasergun verdekt achter een bord van een lodge. Hij reed te hard en krijgt een boete van $40,-, een hoop geld voor een chauffeur. Op de politieauto een sticker: ¨Corruption Kills¨. We overnachten i de Lodge in ¨Safari tenten¨, een soort blokhut met echte bedden, toilet en douche. Het heeft niets van een tent. Wel even lekker na dat dakslapen.


Op internet heb ik gelezen dat er behalve het voetpad langs de watervallen ook andere opties zijn om de watervallen te zien: per helikopter of per ultra light. Na onderling overleg kiezen we voor de tweede optie met de gedachte: dit doen we nooit meer!

Er is een klein vliegveldje voor ultra-lights vlak bij en we worden opgehaald voor de vlucht van 15 min. Er zijn twee toestellen dus we gaan om de beurt. Er landen en stijgen ook helikopters van dit vliegveld, maar onze keus lijkt ons veel boeiender: Op een soort lucht-motorfiets over ¨the smoke that thuners¨ zoals de Victoria Watervallen destijds door de inheemsen werd genoemd. Mijn piloot heet Hermann. Hij is een Duitser en doet dit werk al tien jaar. Hij legt uit wat er onder te zien is, bv een groepje hippo´s, olifanten, impala´s en een aantal krokodillen.


De vlucht over de Victoria Watervallen is adembenemend.In ¨out of Africa¨ zegt Karen Blixen nadat ze met haar minnaar Dennis een vlucht in zijn tweedekker heeft gemaakt: ¨I saw the world through the eyes of God. Vandaag hebben we een dergelijke ervaring meegemaakt.Er is ontzettend veel water en de nevel reikt vele tientallen meters hoog. Door de nevel is de kolkende schuimende rivier aan de voet van de watervallen nauwelijks te zien. We draaien drie rondjes over de watervallen en vliegen dan terug. We zijn stil van de indrukken die we zojuist gehad hebben. Adembenemend!


Daarna per bustaxi naar de sightseeing punten langs de watervallen. Er is ontzettend veel nevel en we hadden hiervoor special regenjassen meegenomen. Helaas hebben we die nu net even vergeten. Op diverse punten langs de waterval valt permanent een gestaage regen. Soms kunnen we die vermijden, maar als we over de brug naar het ¨danger point¨ gaan krijgen we de volle laag. Iedereen is tot op de huid kletsnat. Verder zien we niet veel omdat er veel te veel nevel is. Het beste uitzicht blijkt toch aan het begin van de route te zijn.Ondertussen is de zon aan het zakken. We schieten (hopelijk) prachtige foto´s, van de laagstaande zon over de watervallen.


Kletsnat stappen we in een taxi en douchen in onze ¨Safari tent¨ . We eten een eenvoudige hap op het terras waar een groep Australiers hun zaklantarens richt op enkele hippo´s en krokodillen die in het donker geluiden maken. Om ons heen het geluid van cicades en veel verschillende nachtvogels. Af en toe knort de hippo nog even maar wij gaan naar bed. Morgen voorbereiden voor de doorsteek van de parken Chobe en Moremi. We moeten vol tanken en voor enkele dagen voedsel en water inslaan. Geen internet daar.

S-nachts in bed klinkt het gedreun van de op 4 km afstand gelegen watervallen als de branding van een verre oceaan ..

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Even snel op Google gezocht naar plaatjes van de watervallen. Imposant, zelfs op mijn schermpje krijg ik een glimp van wat jullie gezien hebben, inclusief een opname van een ultralight. Geweldige ervaringen, ben heel benieuwd naar jullie foto's, de verhalen krijg ik nu al een beetje mee. Groeten aan allemaal en nog een fijn vervolg van jullie reis. HansF

hej zei

We have been in Zambia, in Livingstone and the Victoria Falls so we sure know how great and special it is!
And the police car with "Corruption kills"...hmmm!
When we were there we had no problems with the police stops because Anette had the sign "CD" on her car ;)
/ Kicki & Uffe